Får man utöka sin tomt in på samfälld mark?

Man får inte utöka sin tomt in på samfälld mark och hägna in den med staket, plank eller häck. Anledningen är att den samfällda marken måste kunna nås av alla medlemmar i samfälligheten. Man får inte heller bygga parkeringsplatser, altaner eller byggnader på den samfällda marken av precis samma anledning. Om det ligger i samfällighetens eller kommunens intresse så kan man då bli skyldig att återställa den samfällda marken, vilket kan kosta pengar.

Hur vet man var tomten tar slut?

Våra tomter är utmärkta med ett metallrör i varje ände av tomten. Med tiden kan dessa rör ha försvunnit under löv och jord så då kan det vara bra att ibland gräva fram dem så att man vet var de finns. Ofta kan de finnas i häckar som står på tomtgränserna. Om man inte hittar sina tomtgränser eller vill ha en bättre överblick över sin tomt så finns ett flertal tjänster på nätet som man kan använda sig av för att se sina tomtgränser.

https://www.hitta.se/kartan?search=Nederg%C3%A5rden%20212B%20137%2068%20Jordbro&st=single&sst=cmp&sids=mrbyakqbx&srb=0&s=3cb66e0b
Klicka sedan på ikonen "Tomter" nere till vänster på kartan för att se tomtgränserna. Zooma gärna in om det behövs.

https://www.haninge.se/bygga-trafik-och-miljo/kartor-och-mattjanster/kartor/tomtkarta
Här kan man även mäta lite för att se hur långt det är mellan olika punkter. Välj stor karta för denna typ av funktion.

Copyright © 2014 Segelkobben. Alla rättigheter reserverade.